Mogenstrup Skov

Skt. Mogens HelligkildeSkt. Mogens Helligkilde
Mogenstrup Skov:

I Mogenstrup findes Mogenstrup Kirkeskov på sydsiden af Præstø Landevej, mens Mogenstrup Stenskov ligger på nordsiden ved Bøgesøvej. Tidligere fandtes også en Mølleskov.


Den mest kendte skov  i Mogenstrup er Kirkeskoven, som på sydsiden har 7 kilder ned mod åen Fladså. Sankt Mogens kilde er offerkilde til Saint Magnus, og den har været besøgt fra hele Norden, da man i middelalderen anså den som en helbredende kilde. Mogenstrup kirkes kor og østlige del af skibet blev allerede i 1100-tallet bygget i sten som et kildekapel, og den er i dag en hyggelig lille sognekirke, omtalt som Nordens kirke.


Gennem mange år har Mogenstrup Skov (Kirkeskov) været sted for mange arrangementer. Udover siderne om Grundlovsmøder, Gymnastikstævner og Fotogalleriet har vi samlet en del avisannoncer og -omtaler, indtil nu fra perioden 1855-1899 - f.eks. møder i syge- og hesteforsikringerne, bespisning af soldaterne fra 1864, Stavnsbåndsjubilæet i 1888, afholdsfester, udflugter mv.


Pudsigt nok hed det en gang kun Mogenstrup nord for Fladså – Pederstrup syd for, men nu hedder hele byen Mogenstrup – dog med en Pederstrupvej gennem den ældste del af området, som man stadig kalder Pederstrup.


Du kan også læse om Skovauktioner med Mogenstrup Kro som mødested, suppleret med en artikel om, hvad auktionerne var og hvordan de foregik.


Mogenstrup Skov og Kro var yndede udflugtsmål, og vi har fundet oplysning om antal vogne og cykler, som i 1903 betalte afgift for parkering ved kroen.


Fladsåen, der løber forbi kirken, har også været involveret i historien om en af Danmark ægte nationalhelte, Svend Poulsen Gønge, "Gøngehøvdingen". Han satte efter et flygtende kompagni svenske soldater og dræbte dem ved Skovmøllegaard lige omkring, hvor vi i dag finder Grevensvænge. De forsøgte at undgå kamp, men Gøngerne/Snaphanerne nåede dem ved Fladsåen. I løbet af 4 dage dræbte de 96 svenske soldater.


Gryden den 20.1.2017


Slugten den 20.1.2017